VERHUISBERICHT

Vanaf 18 maart 2024 gevestigd aan;
Grotestraat 173, 5151 BK Drunen

Kamer: kijken naar aanpassing btw-tarief

Geschreven door Emiel op . Geplaatst in BV, Eenmanszaak / VOF, Nieuws, Starters, ZZP-er

Een Kamermeerderheid van VVD, PvdA en D66 is bereid te kijken naar een aanpassing van het btw-systeem dat nu een laag (6 procent) en een hoog (21 procent) tarief kent. Ze reageren op een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) waaruit blijkt dat het lage tarief niet helpt bij het herverdelen van inkomen, nadelig is voor kleinere bedrijven en leidt tot het verlies van welvaart.

Middelen

D66-leider Alexander Pechtold pleitte woensdag bij RTLZ voor het middelen van de twee tarieven. Eén tarief van 15 procent kan een stimulans zijn, vooral voor het midden- en kleinbedrijf. Het huidige btw-systeem is volgens hem verouderd en de verdeling tussen laag en hoog is onbegrijpelijk.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus staat open voor een nieuw systeem, zodra de overheidsfinanciën op orde zijn. De herziening mag wat haar betreft niet leiden tot belastingverhoging. Zij wil een laag tarief houden voor echte levensbehoeften als eten en drinken. ”De verschillen zijn nu niet uit te leggen, caviavoer valt onder hoog tarief en konijnenvoer weer onder het laag tarief.”

De PvdA is bereid te kijken naar een eerlijker en efficiënter systeem, maar stelt wel voorwaarden. ”Wij zijn er niet voor om zomaar boeken en dagelijkse boodschappen zoals brood, groente en melk 15 procent duurder te maken”, zegt Kamerlid Henk Nijboer.

Ook SP-Kamerlid Arnold Merkies waarschuwt dat als het lage btw-tarief wordt verhoogd, dat leidt tot duurdere boodschappen. En gezinnen met weinig inkomen worden dan relatief zwaarder getroffen omdat zij een groter deel van hun inkomen aan voedsel besteden.

CPB

Volgens het CPB zijn het echter vooral de rijkeren die nu profiteren van het lage tarief, omdat zij bijvoorbeeld vaker uit eten gaan en vaker musea bezoeken. Het is volgens het CPB voor de welvaart van een land beter om de btw-tarieven gelijk te trekken en de lagere inkomens te helpen via inkomstenbelasting en uitkeringen.

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën laat weten de CPB-analyse mee te nemen in zijn reactie op een rapport van de commissie-Van Dijkhuizen, die vorig jaar voorstellen deed voor een herziening van het belastingstelsel. Zijn reactie komt voor de zomer.