VERHUISBERICHT

Vanaf 18 maart 2024 gevestigd aan;
Grotestraat 173, 5151 BK Drunen

Willekeurige afschrijving op investeringen weer van kracht

Geschreven door Emiel op . Geplaatst in BV, Eenmanszaak / VOF, Nieuws, Starters, ZZP-er

Ondernemers kunnen van 1 juli 2013 tot het einde van dit jaar direct tot de helft van nieuwe bedrijfsinvesteringen afschrijven en van de belasting aftrekken.

Regeling willekeurige afschrijving

Op 28 juni 2013 heeft de ministerraad besloten om een tijdelijke regeling voor willekeurige afschrijving in te voeren voor de vennootschaps- en inkomstenbelasting. Met behulp van deze regeling kunnen ondernemers hun belastingafdracht verminderen de komende jaren. Dit heeft als gevolg dat er extra ruimte gecreëerd wordt voor investeringen.

Inhoud regeling

Willekeurig afschrijven houdt in dat een ondernemer het eerste jaar zelf bepaalt hoeveel van de investering afgetrokken wordt van de belasting. Voorwaarde hiervoor is dat de investering, voor 1 januari 2016 in gebruik genomen wordt. Indien dit niet gebeurt, wordt de willekeurige afschrijving teruggenomen. Uiteindelijk betaalt men evenveel belasting als zonder willekeurige afschrijvingen, maar de regeling levert het bedrijfsleven in 2013 en 2014 samen een liquiditeitsvoordeel van 400 miljoen euro op.

CBS

De bedrijfsinvesteringen daalden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek in het eerste kwartaal van 2013 met bijna 8%. Voor heel 2013 verwacht het Centraal Planbureau een krimp van 10%. Minister Kamp maakt zich zorgen over een dergelijke krimp. De maatregel van willekeurige afschrijving zorgt volgens hem ervoor dat ondernemers meer ruimte krijgen om te investeren. Dat zorgt voor inkomens en banen die we in deze moeilijke tijden goed kunnen gebruiken.

Staatssecretaris Weekers

Weekers is van mening dat dankzij deze regeling voor willekeurige afschrijvingen bedrijven hun belastingafdracht in 2013 met een aantal jaren uitstellen. Dit zorgt ervoor dat zij zullen beschikken over extra liquiditeiten en een zetje om juist op dit moment te investeren. Dit is niet alleen in het voordeel van ondernemers, maar ook de Nederlandse economie als geheel.

Tijdstip ingang van de regeling willekeurige afschrijving

De regeling gaat per 1 juli 2013 in en loopt tot eind dit jaar. Zowel bedrijven die vennootschapsbelasting als bedrijven die inkomstenbelasting betalen, kunnen er gebruik van maken. Bedrijfsinvesteringen die in de tweede helft van dit jaar worden gedaan kunnen eenmalig tot maximaal de helft willekeurig worden afgeschreven. Normaal is dat een lager percentage. Eerder was een dergelijke regeling van kracht tussen 2009 en 2011.